Skip to main content

Kompetenstjänster för främjande av sysselsättning av ukrainare (2/2024) börjar

Meddelande
16.4.2024
Varastossa työskentelevä nainen hymyilee kameralle varastokärryn vieressä.

Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning har genomfört en konkurrensutsättning och upphandlat kompetenstjänster för främjande av sysselsättning av ukrainare.

Kompetenstjänsterna främjar ukrainares färdigheter att sysselsättas inom olika uppgifter inom handelsbranschen, logistikbranschen samt hotell- och restaurangbranschen. Tjänsterna som förverkligas med denna upphandling utökar dessutom färdigheter för att bli företagare i Finland.

Det eftertraktade antalet deltagare i kompetenstjänsterna är 500 personer.

Läs mer om upphandlingen

Kompetenstjänsterna främjar ukrainares sysselsättning och tillgång till kompetent arbetskraft i Finland

Som följd av kriget i Ukraina har cirka 65 000 ukrainare sökt tillfälligt skydd i Finland (15 januari 2024). Majoriteten av personerna som har anlänt i Finland är kvinnor och barn. Andelen av personer i arbetsför ålder av alla personer som anlänt till Finland är ungefär hälften av antalet, alltså cirka 30 000 personer. 

Enligt undersökningen som arbets- och näringsministeriet riktat till ukrainare har flera ukrainare varit sysselsatta i Finland delvis inom andra branscher, än vad de hade arbetat på innan sin ankomst till Finland. Många ukrainare har alltså tagit emot det arbete som funnits oberoende av vilket slags arbete de tidigare varit sysselsatta med. 

Tjänster har varit endast få för dem som velat sysselsättas snabbt. Det uppstår ett behov särskilt för kortvariga kurser som hjälper deltagarna med att bli bekanta med ett yrke och som leder till sysselsättning. Dessutom förekommer det ett behov av identifierande och bevisande av tidigare avlagd kompetens och arbetserfarenhet för att befrämja sysselsättning på den finländska arbetsmarknaden av ukrainare som fått tillfälligt skydd, även trots ringa språkkunskaper. Även avlagda utbildningar för tillståndskort som främjar snabb sysselsättning tillhör diskussionen.

Upphandlingens mer omfattande målsättning är sålunda även att befrämja tillgången till kompetent arbetskraft i Finland.

Denna upphandling kompletterar Skols ansökan om statsunderstöd som förverkligades på sommaren 2023 och som finansierade i synnerhet reglerad utbildning om utökar professionella färdigheter. Med denna upphandling finansieras annan än reglerad utbildning.

 

Utvalda tjänsteproducenter

Utgående från konkurrensutsättningen har Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning godkänt följande anbudsgivare som tjänsteproducenter:

1. Handelsbranschen

  • Omnia koulutus Oy  
  • Länsirannikon koulutus Oy  

2. Logistikbranschen 

  • Phoenix ry  
  • Hyria Business Institute Oy 

3. Hotell- och restaurangbranschen 

  • Omnia koulutus Oy  
  • Hyria Business Institute Oy

4. Företagande

  • Phoenix ry  
  • Omnia koulutus Oy 

Upphandlingen utlystes till ett belopp av 1,5 miljoner euro och utbildningarna inleds redan på våren 2024.

 

Utbildningarna ökar ukrainares möjligheter att hitta sin plats i Finland

Phoenix ry (Startup Refugees) koordinerar utbildningar inom logistik och företagande för ukrainare.

”Vi är mycket ivriga och glada över möjligheten att vara med i verkställandet av kompetenstjänster för ukrainare. Startup Refugees har stött ukrainare i Finland i två år; företagande, sysselsättning och utvecklande av egna färdigheter intresserar målgruppen. Det är fint att kunna komma fram med skräddarsydda utbildningar inom företagande och logistikbranschen för ukrainare, och samtidigt indirekt stöda dem med studier i det finska språket. Vi är säkra på att dessa utbildningar kommer att ha en betydlig inverkan på ukrainares möjligheter att hitta sin plats in Finland”, berättar Aicha Manai, verkställande direktör i Phoenix ry.

 

Ta kontakt

Haapakoski, Mirka
specialsakkunnig
(finansiering av kompetenstjänster, statsunderstöd, upphandlingar)
Paavola, Krista
specialsakkunnig
(finansiering av kompetenstjänster, statsunderstöd, upphandlingar)