Skip to main content

Skols börjar finansiera arrangemang för studier vid sidan om arbete i ett nytt projekt

Meddelande
24.9.2024
Vaaleatukkainen nainen hymyilee kameran suuntaan ja kävelee olkalaukku ja muistikirja kädessä hoitajan vaatteet päällään.

Regeringen har beslutat att genomföra ett pilot- och utvecklingsprojekt för studier vid sidan om arbete under åren 2025–2026 (tem.fi). Målsättningen för projektet är att utveckla samordning av arbete och studier och underlätta tillgång till kompetent arbetskraft inom branscher som lider av brist på arbetskraft. Ett anslag på 10 miljoner euro för projektet föreslås i propositionen om statsbudgeten för år 2025 (valtioneuvosto.fi). 

Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols) ansvarar för genomförande av projektet och startar den första ansökan om statsunderstöd i november 2024.

Samarbete mellan arbetsgivare och verkställare av utbildning förstärks

Med hjälp av projektet förbättras arbetstagarens möjligheter för studier vid sidan om arbete genom ett intensivt samarbete mellan verkställaren av utbildning och arbetsgivaren i utvecklande av nödvändiga arrangemang. Dessutom uppmuntras arbetsgivare att möjliggöra studier på arbetstid genom att erbjuda ersättning för de kostnader som uppstår. Målsättningen är att sysselsatta personer kan fortsätta arbeta medan de utvecklar sin kompetens.

Skols direktör Kirsi Heinivirta anser projektet som viktigt från synpunkten av kontinuerligt lärande: 

”Vi vill stöda den kulturella förändringen i riktning av studerande vid sidan om arbete. Det är viktigt att kontinuerligt lärande utvecklas vidare. Genom samarbete kan vi göra kontinuerligt lärande till en del av arbetstagarnas och arbetsplatsers vardag.”

Arbetskraft behövs särskilt inom social- och hälsovårdsbranschen samt inom småbarnspedagogik

Pilotprojektet inriktar sig på utbildningar inom branscher med behov av arbetskraft som förutsätter obligatorisk praktik eller sådana övriga studier, som kräver frånvaro från arbetet. Studier vid sidan om arbete på dessa branscher förutsätter nya arrangemang såväl på arbetsplatser som vid utbildningsorganisationer.

Enligt den preliminära planen omfattar pilotprojektet år 2025 sammanlagt cirka 1 900 studerande inom följande utbildningar:

  • sjukskötare
  • grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare
  • socionom
  • kandidat inom pedagogik, lärare inom småbarnspedagogik
  • speciallärare.

Verkställaren av utbildning betalar en del av finansieringen till arbetsgivaren

Skols beviljar finansiering av pilotprojekt och utveckling i sin helhet till högskolor och anordnare av yrkesutbildning som använder en del av finansieringen till planering och uppföljning av utbildningen, samt till handledning av och stöd till studerande. Verkställare av utbildningen betalar en del av finansieringen vidare till arbetsgivaren som ersättning för kostnader som uppstår av arbetstagarens studier på arbetstid. Finansiering beviljas högst för 15 månader.

Själva ordnandet av utbildning finansieras som förut med högskolors och yrkesutbildningens basfinansiering. 

Skols startar den till projektet samhörande första ansökan om statsunderstöd i november 2024. Pilotprojekt- och utvecklingsverksamheten startar i början av år 2025 i takt med att verkställare av utbildning och arbetsgivare har slutfört förberedningen av modellerna för verkställande. 

Projektets resultat och påverkningar kommer att uppföljas intensivt

Projektet producerar information om hurdana arrangemang för verkställande av studier vid sidan om arbete är effektiva och fungerande. Skols rapporterar om projektets framskridande till ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande en gång i kvartalet, för den första gången i januari 2025. Genom uppföljningen framkommer ny information om kostnaderna för, och resultaten och effektiviteten av hur studierna vid sidan om arbete verkställts via olika modeller och i olika utbildningar. 

I bedömningen av effektivitet tas inverkan på sysselsättning, inkomster och branschövergångar i beaktande. Omfattande resultat av effektiviteten kan fås när personerna som deltar i utbildningen är i slutskedet av sina studier.

 

Mer information

Mähönen, Mikko
specialsakkunnig
(finansiering av kompetenstjänster, statsunderstöd, upphandlingar)