Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma RRP (Recovery and Resilience Plan) on kansallinen suunnitelma EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen RRF (Recovery and Resilience Facility) rahoituksen hyödyntämiseksi. Palvelukeskuksen osaamispalveluiden rahoitus perustuu osin elpymis- ja jälleenrakennuksen palautusvälineen kansalliseen toimeenpanosuunnitelmaan.
Suomen kansallisella elpymis- ja palautumissuunnitelmalla on tarkoitus edistää talouden rakennemuutosta. Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma muodostuu neljästä kokonaisuudesta, jotka ovat vihreä siirtymä, digitalisaatio, työllisyys ja osaaminen sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Suunnitelma on osa kestävän kasvun ohjelmaa. Jatkuvan oppimisen uudistus (P3C2R1) sisältyy osaksi kestävän kasvun ohjelmaa.
Yksi keskeinen RRP:n toimenpide on käynnistää työelämän rakennemuutosta tukevia koulutuksia. RRF-rahoitettavia koulutuksia kohdennetaan erityisesti tukemaan digitaalista siirtymää (vähintään 15 % rahoitettavista koulutuksista), sähköisten alustojen ja tuotannon tapojen yleistymistä työelämässä ja yhteiskunnassa sekä kansalaisten kykyä hallita uusia välineitä. Samoin koulutuksilla tuetaan oikeudenmukaista siirtymistä hiilineutraaliin yhteiskuntaan (vähintään 5 % rahoitettavista koulutuksista). RRF-rahoituksella myös vahvistetaan koulutuksessa aliedustettujen ryhmien osaamista hakevalla toiminnalla, ohjauksella, tukitoimilla ja matalan kynnyksen koulutuksilla.
RRF:n kautta rahoitettavien hankkeiden tulee noudattaa ”Do No Significant Harm” -periaatetta (DNSH).
DNSH-periaatteen mukaisesti hanke ei saa sisältää toimia, joista aiheutuu merkittävää haittaa EU:n taksonomia-asetuksessa määritellylle kuudelle ympäristötavoitteille, jotka ovat:
Toimet eivät saa aiheuttaa merkittävää haittaa hankkeen aikana tai sen jälkeen. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä edistäviä hankkeita ei rahoiteta. Lue lisää DNSH-periaatteesta komission verkkosivuilla ja valtiovarainministeriön verkkosivuilla
RRF-rahoitusta haettaessa hakemuksissa pyydetään pakolliset liitteet:
Lisäksi RRF-rahoitusta saavien hankkeiden viestinnässä tulee ilmaista tuen alkuperä ja varmistaa unionin rahoituksen näkyvyys pitämällä esillä unionin tunnusta ja mainintaa "Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU". Tarkemmat viestintäohjeet Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus - Ohjeet rahoituksen käyttäjille (jotpa.fi).