Hyppää sisältöön

Mini-Erätauko-keskustelu osaamisen huomaamisesta

Erätauko-dialogin logo

Ota mini-Erätauko osaksi tiimipalaveria! Harjoite toimii myös harraste- ja opintoryhmille tai esimerkiksi yhteisön iltapäiväkahveilla!

Vain 60 % työikäisistä kokee työkavereiden arvostavan heidän osaamistaan. Mini-Erätauko osaamisen huomaamisesta auttaa yhteisöjä osaamisen näkyväksi tekemisessä ja on myös paikka osoittaa arvostusta toisten osaamiselle. Luottamuksellinen ja tasavertaisuuteen tähtäävä keskustelu sopii herkkään aiheeseen hyvin. 

Kenelle? Yhteisöille (esimerkiksi työyhteisö tai harrastusporukka)

 • Kesto: 20-30 min ryhmän koosta ja aktiivisuudesta riippuen
 • Ryhmäkoko: 4-8 henkeä per fasilitaattori
 • Kieliversiot: suomi

Miten? 

Aloitus, 4 min

 1. Kuuntele toisia, älä keskeytä.
 2. Liity toisten puheeseen.
 3. Kerro omasta kokemuksesta.
 4. Kysy, jos et ihan ymmärrä.
 5. Ole läsnä ja kunnioita toisia sekä luottamuksen ilmapiiriä.
 6. Pohdi rauhassa. Anna tilaa keskeneräisyydelle.

Virittäytyminen, 2-3 min

 • Seuraava sarjakuva tai sanoitus toimii ajatusten herättäjänä. 
Sarjakuva: Apila Pepita

”Osaamisen huomaaminen tai siitä kertominen ei ole  aina helppoa. Itse ei aina näe omia vahvuuksiaan, ja usein keskitymme siihen mitä emme osaa tai ajattelemme että muut osaavat kuitenkin paremmin. Kaikki osaaminen on kuitenkin arvokasta! Osaamista kertyy jokaiselle monissa ympäristöissä – joskus jopa huomaamatta. Osaaminen voi olla esimerkiksi ammattiosaamista, sujuvaa arkea, puutarhanhoitoa, työntekoa tai kerhotoimintaa.

Muut huomaavat osaamisemme joskus paremmin kuin me itse, ja toisaalta osaamisemme saa usein merkityksen suhteessa muihin ihmisiin. Avun pyytäminen, palautteen antaminen ja toisen osaamisen ääneen sanoittaminen auttaa huomaamaan omaa osaamista ja tekee myös yhteisön osaamista näkyväksi. Muut ovat meille arvokas peili ja jokainen voi olla myös peilinä muille.” 

Yksilö- tai paripohdinta ja ryhmän yhteinen keskustelu, 10-20 min

Valitse keskusteluun 1-2 seuraavista kysymyksistä tai kysymysseteistä, ryhmän koosta riippuen. Anna aluksi muutama minuutti aikaa miettiä yksin tai parin kanssa, ja avaa sitten ryhmän yhteinen keskustelu.

 • Mitä ajatuksia heräsi sarjakuvasta tai alkusanoista?
 • Itsekritiikki romukoppaan: Missä olet hyvä? Missä asioissa sinulta pyydetään apua?
 • Missä yhteydessä viimeksi koit olevasi elementissäsi tai tekeväsi jotakin itsellesi luontevaa? Mistä saat energiaa? 
 • Kehut ja muut ihmiset peilinä: Usein omaa osaamista saattaa pitää itsestään selvänä, mutta toisen ihmisen on helpompi huomata ja sanoittaa se. Millaisia kehuja tai kannustusta olet saanut esimerkiksi pomolta, kollegalta, ystävältä tai perheenjäseneltä? Missä sinut hyvin tunteva ihminen sanoisi sinun olevan hyvä?
 • Kerro muille keskustelijoille, mitä heidän osaamisessaan arvostat (sopii yhteisöön, jossa ihmiset tuntevat toisensa).
 • Millaisia kehuja tai kannustusta antaisit kollegallesi? Missä hän on hyvä? Mistä pyydät häneltä apua? 

Loppureflektio, 5 min

 • Mieti lopuksi yksi oivallus, tunne tai ajatus, jonka otat keskustelusta mukaasi liittyen oman osaamisen tai yhteisön osaamisen huomaamiseen. Otetaan muutama poiminta.