Hyppää sisältöön

Jotpa täytti eilen 2 vuotta - Tähän mennessä olemme tehneet monenlaista

Tiedote
30.11.2023
Syntymäpäiväkakku

Jotpa täytti eilen 29.11.2023 jo 2 vuotta. Eilisistä synttäreistä inspiroituneena lähdimme miettimään, mitä kaikkea olemme tehneet tähän mennessä erityisesti rahoitushakujen, ennakoinnin ja verkostoyhteistyön osalta.

Tähän mennessä olemme järjestäneet 21 rahoitushakua valtionavustuksina ja hankintoina

Rahoitustoimintamme polkaistiin käyntiin vuonna 2022 ja tähän mennessä olemme järjestäneet yhteensä 21 rahoitushakua valtionavustuksina ja hankintoina. Rahoituksiemme avulla toimimme siltana työmarkkinoiden tarpeiden ja työntekijöiden osaamisen välillä. Tuemme työelämän osaamistarpeita rahoittamalla tutkintoa lyhyempiä osaamiskokonaisuuksia.

Valtionavustuksilla tuetut osaamispalvelut

Yhteensä 15 valtionavustuksella olemme tukeneet esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja sote-alojen työllisyyttä. Lisäksi olemme edistäneet digitalisaatiota ja vihreää siirtymää sekä koronapandemia lyhyt ja pitkäaikaisvaikutusten hoitoa Suomessa. 

Tähän mennessä myönnetyillä valtionavustuksilla voidaan tukea suunnitelmien mukaan  n. 22 500 henkilön jatkuvaa oppimista eri aloilla ja eri paikkakunnilla Suomessa. 

Yksittäisten valtionavustuskokonaisuuksien osalta tavoiteltuja opiskelijamääriä:

  • Digitalisaatio ja vihreä siirtymä: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa n. 4650 opiskelijaa. 
  • Koronapandemian lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutusten hoito: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa n. 2900 opiskelijaa.   
  • Pätevöittävät opinnot varhaiskasvatuksen tehtäviin: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa n. 550 opiskelijaa. 
  • Täydentävät ja pätevöittävät opinnot sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä varhaiskasvatuksessa: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa n. 390 opiskelijaa.

Ensimmäiset opiskelijat ovat jo valmistuneet Jotpan rahoittamista koulutuskokonaisuuksista. Esimerkiksi sote-alan erilaisista, tutkintoa lyhempiä koulutuksia on suorittanut  yhteensä n. 320 henkilöä.

Tutustu valtionavustuksiin

Hankintoina tuetut osaamispalvelut

Yhteensä 9 hankinnalle olemme tukeneet innovatiivisia uusia osaamispalveluita esimerkiksi metsätalouden hiilinieluosaamisen edistämiseksi ja vetyyn liittyvien uusien osaamistarpeiden täyttämiseksi. Lisäksi olemme hankkineet koulutusta digitaaliseen kauppaan ja akkuteollisuuteen. 

Tähän mennessä hankituilla osaamispalveluilla voidaan tukea vähintään n. 2 450 henkilön  jatkuvaa oppimista eri aloilla ja eri paikkakunnilla Suomessa.

Yksittäisten hankintakokonaisuuksien osalta tavoiteltuja opiskelijamääriä:

  • Digitaalinen ja monikanavainen kauppa: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa minimissään n. 800 opiskelijaa.
  • Hiilinieluihin liittyvä osaaminen metsätaloudessa: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa minimissään n. 630 opiskelijaa.
  • Energiatuotannon rakennemuutoksen tuomat osaamistarpeet vetytaloudessa: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa minimissään n. 350 opiskelijaa.
  • Energiatuotannon rakennemuutoksen tuomat osaamistarpeet akkuteollisuudessa: Rahoitetuilla osaamispalveluilla voidaan kouluttaa minimissään n. 270 opiskelijaa.

Tutustu hankintoihin

Osaamistarvekompassi – Jatkuvasti kehittyvä ennakoinnin tietopalvelu

Ennakointitoimintamme puitteissa olemme rakentaneet uuttaa Osaamistarvekompassi -verkkosivustoa. Osaamistarvekompassi on kehittämämme ennakointitiedon tietopalvelua, joka tarjoaa ajantasaista tietoa työelämän tarvitsemasta osaamisesta ja ennakoiduista osaamistarpeiden muutoksista. Tämä uusi verkkopalvelu palvelee niin koulutuspalveluiden järjestäjiä, tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita kuin elinkeinoelämääkin. Palvelun beta-versio julkaistaan joulukuun alussa, ja sisältöjä kehitetään ja laajennetaan kevään 2024 aikana. 

Aluksi Osaamistarvekompassi sisältää tilastotietoa siirtymistä työllisyydestä työttömyyteen, opiskelijaksi tai työvoiman ulkopuolelle sekä aineistoja työmarkkinoiden ja osaamistarpeiden muutoksista. Palvelu sisältää myös tietoa ammattialoista sekä niiden työllisiä koskevista tunnusluvuista ja työvoimasiirtymistä. Lisäksi palvelussa on kuvattu ammattialoilla tarvittavia osaamisia ja niiden sovellettavuutta muilla aloilla. Tämän hetken tilannekuva koskee vuoden 2022 työelämän tarvitsemaa osaamista, ja myöhemmin ennakoidut osaamistarpeet päivittyvät palveluun kerran vuodessa.

Jatkossa julkaisemme palvelussa päivittyvän osaamistarvetiedon ohella analyyseja ja aineistoja muun muassa valtakunnallisista ja alueellisista työmarkkinatilastoista ja -ennusteista, koulutus- ja osaamiskapeikoista sekä uusista osaamistarpeista, joihin tutkintokoulutus ei vielä vastaa.

Hankkeen kehitystyö toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella vuosina 2022–2024.

Lue lisää

Aktiivista työtä eri verkostojen parissa

Rahoitushakujen ja ennakointityön ohella olemme toimineet aktiivisesti eri verkostojen parissa. Jotpa otti alusta asti varsin aktiivisen otteen eri verkostoissa. Arviolta olemmekin vierailleet ja esiintyneet isommissa ja pienemmissä verkostoissa sekä ryhmissä joitakin satoja kertoja. Jatkuvaan oppimiseen ja työllisyyteen liittyviä verkostoja, ryhmiä, klustrereitahan onkin olemassa varsin paljon ja osaltamme olemme vaikuttaneet myös muutaman uuden verkoston syntymiseen. Lisäksi saimme ennakointiin liittyvästä yhteistyöstä palkinnon “vuoden ennakointiteko 2023”.

Lue lisää