Hyppää sisältöön
Kaksi henkilö keskustelee sohvilla ja taustalla näkyy tietokone ja viherkasvi.

Perustaitojen hallinta edesauttaa opintoihin hakeutumista vankeusaikana ja sen päätyttyä

Vankien perustaitovalmennus

Tiesitkö, että Suomen vankiväestön koulutustaso on muuhun väestöön suhteutettuna huomattavan matala? Vangit ovat yhteiskunnassa kaikkein eniten monialaista tukea tarvitseva ihmisryhmä. Noin 10 prosentilla ei ole perusasteen koulutusta, ja sen jälkeinen koulutus puuttuu 70 prosentilta kohderyhmästä.

Heikot perustaidot ovat koulutukseen hakeutumisen ja opiskelun esteenä vankeusaikana ja sen päätyttyä. Ilman riittäviä perustaitoja on vaikeata hankkia työelämässä tarvittava koulutus, osallistua kansalaisyhteiskunnan toimintaan, hyödyntää palvelujärjestelmää ja toimia arjessa korkean osaamisen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Jotpalla on käynnistymässä kokeilu, jossa pilotoidaan vankien perustaitovalmennusta ja perustaitojen osaamismerkkejä, joiden kehitystyö on käynnissä Opetushallituksessa. Kokeilun valmistelussa ovat olleet mukana OKM:n, Risen ja Opetushallituksen asiantuntijoita. Mukana on ollut myös vankien vapaan sivistystyön oppilaitosten edustajia, joilla on kokemusta vankilayhteistyöstä: Riihimäen kansalaisopisto, Turun kristillinen opisto, Länsi-Suomen opisto.  Kokeiluun liittyvää taustaselvitystä on tehnyt Silta-Valmennus ry.

Aikataulu:

  • Vankien perustaitovalmennukseen liittyvä vapaan sivistystyön toimijoille suunnattu valtionavustushaku aukeaa syyskuussa 2023.
  • Kokeilun toteutus ajoittuu pääasiassa vuoden 2024 puolelle. 

Tuemme vankien perustaitovalmennusta valtionavustuksella:

Ota yhteyttä

Arola, Milma
projektipäällikkö
(aliedustetut ryhmät)