Hyppää sisältöön
Laskin ja kolikoita

Kokosimme vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin valtionavustuksista

Usein kysyttyä valtionavustuksista

Tälle sivulle olemme koonneet yleisimpiä kysymyksiä valtionavustuksen hakemisesta ja käyttämisestä.

Lue myös

No results

Usein kysyttyä valtionavustuksista

Onko valtionavustukset tarkoitettu koulutuksen järjestämiseen, kehittämiseen vai hanketoimintaan?

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus voi myöntää valtionavustusrahoitusta muun muassa: 

  • yhteen tai useampaan ammatillisen tutkinnon osaan, niiden yhdistelmiin tai niitä pienempiin kokonaisuuksiin, myös oppisopimuskoulutuksena 
  • korkeakoulutukseen, jonka tavoitteena on suorittaa jokin osa tutkinnosta
  • vapaaseen sivistystyöhön
  • koulutukseen hakeutumista ja osallistumista tukevaan toimintaan
  • toimialaan kuuluvan toiminnan kehittämiseen ja kokeiluihin
  • näiden yhdistelmiin. 

 

Hakulomakkeella hankkeiden kulut on jaoteltu menoluokittain, joka kuvaa sitä, mihin hankkeenrahoitusta voidaan kohdentaa. Menoluokkia on esimerkiksi henkilöstökulut, laitehankinnat ja ostopalvelut.

Mitä on säännelty ja muu kuin säännelty korkeakoulutus?

Säännellyn korkeakoulutuksen määritelmä: sellaisia sisältöjä, jotka jo sisältyvät korkeakoulussa järjestettävään tutkintoon tai joita on aikaisemmin järjestetty osana tutkintokoulutusta.

Muun kuin säännellyn korkeakoulutuksen määritelmä: sellaisia sisältöjä, jotka eivät tällä hetkellä sisälly korkeakoulussa järjestettävään tutkintoon, ja joita ei ole aiemmin järjestetty osana tutkintokoulutusta, vaan sisällöt on laadittu kyseistä rahoitusta (=koulutushankinta) varten. Tällaista koulutusta ei voida toteuttaa Jotpan valtionavustuksella.

Millaista koulutusta Jotpa ei rahoita valtionavustuksella?

Jotpa ei myönnä valtionavustusrahoitusta esimerkiksi 

  • kokonaisten korkeakoulututkintojen suorittamiseen
  • kokonaisten ammatillisten tutkintojen suorittamiseen
  • liiketaloudelliseen toimintaan
  • ammatilliseen tehtävään valmistavaan koulutukseen
  • henkilöstö- tai työvoimakoulutukseen eikä
  • sellaiseen koulutukseen, jota on mahdollista järjestää oppilaitoksen suoritepäätösten mukaisten tavoitteellisten opiskelijavuosien puitteissa. 

Rahoitusta ei myöskään myönnetä sellaisiin hankkeisiin, joita ei ole suunnattu Jotpan pääasiallisille kohderyhmille (työssä olevat ja työvoiman ulkopuolella olevat). 

Miten Jotpan valtionavustus suhteutuu normaaliin ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseen?

Ammatillisen koulutuksen järjestäjälle varainhoitovuonna myönnettävä perusrahoitus perustuu suoritepäätöksellä ja mahdollisella lisäsuoritepäätöksellä päätettyyn tavoitteelliseen opiskelijavuosimäärään. 

Jotpa ei pääsääntöisesti myönnä valtionavustusta, jos on todennäköistä, että koulutuksen järjestäjä voisi järjestää kyseistä koulutusta myös suoritepäätöksen mukaisten tavoitteellisten opiskelijavuosien puitteissa.

Jotpa kohdentaa rahoitusta erilaisiin ja eri kokoisiin hankkeisiin, joissa voivat yhdistyä esimerkiksi eri opetusmenetelmät, innovatiivisuus ja eri toimijoiden yhteistoteutukset. Rahoitettavilla palveluilla voidaan täyttää valtakunnallisia koulutus- ja osaamispalveluiden katveita.

Voiko Jotpan valtionavustuksella rahoittaa muuta ammatillista koulutusta?

Ei voi.

Voiko Jotpan valtionavustuksella rahoittamaa koulutusta tarjota avoimen korkeakoulun opintoina?

Kyllä voi. Jotpa ei ota kantaa opintojen toteuttamistapaan. Jotpan rahoittaman koulutuksen tulee kuitenkin olla koulutukseen osallistujille maksutonta.

Miten määritellään opinnot aloittanut opiskelija?

Henkilölle on luotu opinto-oikeustieto Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoituskoodilla KOSKI- tai VIRTA-tietovarantoon.

Miten määritellään opinnot suorittanut opiskelija?

Ammatilliset oppilaitokset: Opiskelija on suorittanut ne opinnot, joita hänen henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassaan on sovittu.

Korkeakoulut ja yliopistot: Opiskelija on suorittanut loppuun ne osiot, joihin hän on ilmoittautunut.

Jos opiskelija on kirjattu keskeyttäneeksi tai hänelle ole kirjattu yhtään opintosuoritusta ja opinto-oikeus/hankekausi päättynyt, lasketaan opiskelija keskeyttäneeksi.

Määritelmiä voidaan tarkentaa avustuspäätöksessä.
 

Tarjoamme avustuksen puitteissa useita moduuleja, kursseja ja osioita. Miten lasketaan aloittaneiden opiskelijoiden määrä?

Avustuskohtaisesti yksi henkilö voi vastata vain yhtä aloittajaa. 

Jos siis yksi henkilö osallistuu yhden avustuksen sisällä usealle kurssille, useaan osioon tai useampaan opintokokonaisuuteen, henkilö sisällytetään aloittaneiden opiskelijoiden lukumäärään vain yhden kerran.
 

Voiko rahoitettavaan koulutukseen osallistua tutkintokoulutuksessa olevia, esimerkiksi valmistumisvaiheen opiskelijoita, joiden työelämään siirtymistä ja juurtumista hankkeessa tuetaan?

Tutkinto-opiskelijat eivät ole rahoitettavan koulutus- tai osaamispalvelun kohderyhmää. Jotpan pääsääntöiset kohderyhmät ovat työssä olevat ja työvoiman ulkopuolella olevat ihmiset. 

Voiko henkilö, jolla ei ole Suomen kansalaisuutta osallistua koulutukseen?

Kyllä, jos hän kuuluu kohderyhmään ja henkilön osaamisen kehittäminen palvelee Suomen työmarkkinoita.

Pitääkö Creative Commons BY -tyyppinen käyttöoikeus myöntää materiaaleille, jotka ovat jo olemassa ennen koulutuksen alkamista?

Ei tarvitse myöntää.

Tuleeko jotenkin todentaa, että opiskelija kuuluu avustuksen kohderyhmään vai riittääkö opiskelijan oma ilmoitus?

Opiskelijan oma ilmoitus riittää. 

Tietoja kerätään taustatietolomakkeella, jonka opiskelija täyttää opintojen alussa. Koulutuksen järjestäjällä on velvoite kerätä taustatiedot.

Voidaanko valtionavustuksella rahoitettavasta koulutuksesta periä osallistumismaksu osallistujalta?

Ei voida. Lähtökohtaisesti Jotpan rahoittaman koulutuksen tulee olla opiskelijalle maksutonta.  

Opiskelijalta voidaan periä asianomaisesta koulutuksesta annetussa laissa säädettyjä maksuja, jos perustellusta syystä valtionavustuspäätöksessä näin päätetään tai hankintasopimuksessa sovitaan.  

Tietyissä tilanteissa yhdenvertaisuuden vuoksi voi olla perusteltua, että koulutukseen sisältyy myös opiskelijan oma maksuosuus. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi järjestettäessä erityisammattitutkintokoulutusta, jossa tyypillisesti peritään opiskelijamaksuja.

Jotpan valtionavustuksissa ei edellytetä omarahoitusosuutta. Valtionavustus kattaa järjestettävän koulutus- ja osaamispalvelun järjestämisestä aiheutuvat kokonaiskustannukset. Valtionavustuksista säädetään valtionavustuslaissa (688/2001).

Voiko opiskelijoille tarjota maksuttoman ruokailun koulutuksessa, joka rahoitetaan Jotpan myöntämällä valtionavustuksella?

Maksuttoman ruokailun tarjoaminen riippuu siitä, mitä koulutusta opiskelija suorittaa ja mitä avustuspäätöksessä sanotaan.

Korkeakoulutuksessa, vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaisessa koulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta annetussa laissa määritellyssä koulutuksessa opiskelijalle voi tarjota maksuttoman ruokailun, jos maksuton ruokailu on erikseen määritelty avustuspäätöksessä, avustuksen budjetissa ja siihen on myönnetty rahoitus avustuksen käyttösuunnitelmassa.

Maksuttoman ruokailun voi lisäksi tarjota avustuksella ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisessa koulutuksessa, jos oppilaitoksella on lain mukainen velvollisuus tarjota opiskelijalle maksuton ruokailu (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 10. luku 100§).

Opiskelijalla on oikeus maksuttomaan ruokailuun päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa sellaisina päivinä, joina opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa.

Päätoimisella tarkoitetaan ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaista koulutusta, jonka tavoitteena on ammatillisen perustutkinnon, tutkinnon osan tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen suorittaminen. Ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai mainittujen tutkintojen osien suorittaminen on päätoimista, jos opiskelijan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa sovittu opintojen laajuus on vähintään 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohti.

Avustuksella toteutetussa oppisopimuskoulutuksessa ei tarjota opiskelijalle maksutonta ruokailua, ellei tätä ole erikseen avustuspäätöksessä määritelty.

Kenellä on velvollisuus kirjata tietoja tietovarantoihin?

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien ja vapaan sivistystyön ylläpitäjien on tallennettava koulutuksia koskevat tiedot Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon (KOSKI). Velvollisuudesta säädetään valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain (884/2017) 9 §:ssä ja 9 a §:ssä.

Ohjeistus tietojen tallentamiseen Koski-tietovarantoon löytyy Opetushallituksen ylläpitämältä ohjesivustolta (wiki.eduuni.fi).  

Korkeakouluilla on velvollisuus tallentaa koulutuksia koskevat tiedot Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarantoon (VIRTA). Velvollisuudesta säädetään valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain (884/2017) 25 §:ssä.

Miten tutkinnon osaa pienemmät kokonaisuudet kirjataan KOSKI-tietovarantoon?
Voiko Jotpan valtionavustusrahoituksen kirjata opetus- ja kulttuuriministeriön kompensoitaviin arvonlisäveroihin?

Jotpan valtionavustuksia ei voi kirjata kompensoitaviin arvonlisäveroihin. 

Voivatko korkeakoulut ilmoittaa Jotpan valtionavustuksella rahoitetussa koulutuksessa myönnetyt opintopisteet korkeakoulujen rahoitusmallien tiedonkeruissa? Syntyykö tästä päällekkäistä rahoitusta?

Kyllä, voi ilmoittaa.

Korkeakoulujen rahoitusmalleissa ei ole suoritteita, joista maksettaisiin jokin tietty rahamäärä. Rahoitusmallissa on korkeakoulujen toimintaa mittaavia indikaattoreita, ja valtionrahoitus jaetaan siinä suhteessa, jossa korkeakoulut ovat tuottaneet näitä indikaattorissa mitattavia suoritteita. Päällekkäistä rahoitusta ei synny. 

Voidaanko Jotpan koulutukseen myöntämä rahoitus luokitella korkeakoulujen tutkimusrahoitukseksi?

Ei voida. Jotpan rahoittamilla osaamispalveluilla voidaan tukea tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan myötä syntyviä uusia osaamistarpeita sekä täyttää valtakunnallisia koulutus- ja osaamispalveluiden katveita. Rahoituksella toteutettuja osaamispalveluja ei kuitenkaan luokitella TKI-hankkeiksi, vaan ne ovat koulutusta. 

Mikä on tavoiteltu koulutuksen osallistujamäärä Jotpan rahoittamassa valtionavustushankkeessa? Kuinka paljon Jotpan rahoittamat hankkeet saavat keskimäärin valtionavustusta?

Hankkeet arvioidaan tapauskohtaisesti. Hankkeille ei ole etukäteen määritelty tiettyä osallistujamäärää. Hankkeiden rahoitusta tai keskimääräistä avustussummaa ei ole myöskään määritelty etukäteen.

Keskeistä on, että rahoitettava koulutus tai muu osaamispalvelu on tarkoituksenmukainen ja työelämälähtöinen sekä kokonaistaloudellisesti tehokas kokonaisuus

Tutustu Myönnetty rahoitus lukuina -sivuun tästä.

Millaisissa tilanteissa avustusta saaneen hankkeen pitää tehdä muutoshakemus? Mistä muutoshakemuslomakkeen löytää?

Muutoshakemus pitää tehdä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • budjettiluokan siirtäminen
  • hankekauden pidentäminen
  • koulutuksen sisällön tai kohderyhmän muutokset
  • opintojen laajuuden muuttaminen. 

Otamme toistaiseksi vastaan vain sähköpostilla lähetettyjä muutoshakemuksia. Muutoshakemus toimitetaan sähköpostitse avustuksen vastuuvalmistelijalle .xls-, .word- tai .pdf-muotoisena sähköpostin liitteenä.

Muutoshakemuksesta tulee käydä ilmi vähintään seuraavat asiat: 

  • Avustuksen nimi (samassa muodossa kuin päätöksessä)
  • Avustetun hankkeen nimi ja diaarinumero (samassa muodossa kuin päätöksessä)
  • Organisaation virallinen nimi (YTJ) ja y-tunnus
  • Muutoshakemuksen kirjauksen päivämäärä (allekirjoituspäivämäärä) sekä muutoshakemuksen lähetyspäivämäärä
  • Haetut muutokset johonkin tai kaikkiin seuraavista:
    1. hankesuunnitelmaan
    2. käyttösuunnitelmaan/budjettiin (menoluokkakohtaiset muutokset)
    3. avustuksen käyttöaikaan.
  • Perustelut muutokselle
  • Avustuksen yhteyshenkilön allekirjoitus (sähköinen tai pdf-allekirjoitus).

Mahdolliset avustuksen yhteyshenkilöiden muutokset ilmoitetaan suoraan valtionavustusjärjestelmään.

Lisätietoa muutoshakemuksen tekemisestä saa avustuksen vastuuvalmistelijalta Jotpasta.

Katso Jotpan henkilöstön yhteystiedot tästä.

Miten voin palauttaa saamani valtionavustuksen?

Valtionavustuksen palauttamisesta voi pyytää lisätietoa avustuksen vastuuvalmistelijalta Jotpasta.

Katso Jotpan henkilöstön yhteystiedot tästä.

Ota yhteyttä

Mähönen, Mikko
Senior Specialist
(Funding of Competence Services, Government Subsidies, Procurements)
Paavola, Krista
Senior Specialist
(Funding of Competence Services, Government Subsidies, Procurements)