Hyppää sisältöön

Teme Salminen: Perehdytä ja viesti selkeästi

Kirjoitus
4.10.2023
Anna Niemelä (toimittanut)
Henkilö ja maassa nuolet eri suuntiin
Teme Salminen kuuntelee paljon ammattiaan käsitteleviä podcasteja ja oppii lisää alastaan (kuvituskuva).

Vannon selkeiden ohjeiden ja tekemällä oppimisen nimeen. Kirjoista en ymmärrä tuon taivaallista. Minä opin tekemällä ja kuuntelemalla. 35 vuoden psykiatrian ja ensihoidon erikoissairaanhoitajan uralla tuo oppimistapa on toiminut hyvin.

Erikoistumiskoulutuksissa olen saanut yksilöllistämistä opintokokonaisuuksiin ja olen esimerkiksi voinut tehdä tenttejä suullisesti. Yksilöllistetty opetus on kuitenkin vaatinut sitkeyttä ja omien tarpeiden esiin tuomista. Erikoistumiskoulutuksen aikana kirjoitin opetusministeriön virkamiehelle, kun opettaja ei ollut lääkärintodistuksestani huolimatta suostunut tekemään mukautuksia opintoihini. Se tepsi viimeinkin.

Epäselvät ohjeet turhauttavat

Nykyiseen työhöni päihdeterapeuttina lukemisen haasteet eivät vaikuta. Tarvittaessa käytän pitkissä teksteissä pdf-lukijaa, luen kirjat Celia-kirjastosta ja kuuntelen paljon ammatti- ja harrastepodcasteja.

Uusissa työtehtävissä haluan varmistua kunnollisesta perehdytyksestä ja selkeistä materiaaleista. Jos uudessa työssä pyydän ohjetta ja minulle todetaan, että on se siellä tiedostoissa, hae itse, se ei riitä. Työnantajan pitää pystyä parempaan ja ohjata sekä neuvoa paremmin.

Epäselvät ja oman työni kannalta turhilta tuntuvat ohjeet turhauttavat minua. Olin kerran menossa työpaikkaan, jossa perehdytysohjeet tulivat jumalattomana nippuna papereita. Minun kehotettiin lukemaan ne puolessa tunnissa. Pyysin ohjeen pdf:nä ja laitoin koneen lukemaan ne minulle. Silti ohjeet olivat pelkkää diipadaapaa todella epäselvässä muodossa.

Teme salmisen vinkit työnantajille

  • Toteuta viestintä ja perehdytys niin, että se on selkeää ja
    saavutettavaa kaikille. Myös niille, joilla on oppimisen pulmia.
  • Hyödynnä videoita, älä viesti vain tekstillä.
  • Käytä lyhyitä lauserakenteita ja anna mahdollisuus lukea ohjeet
    koneellisesti esim. pdf-lukijalla.

Lisätietoja

Teme Salminen toimii Erilaisten oppijoiden liiton kokemusasiantuntijana

Artikkeli on julkaistu alunperin osana Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen tuottamaa Jokaisen osaaminen näkyviin – Aikuisten oppimisen vaikeudet, kouluttautuminen ja työelämä -julkaisua.