Hyppää sisältöön

Stara: Erityisen tuen nuoret ovat todella sitoutuneita työntekijöitä ja haluavat saada työpaikan

Kirjoitus
4.8.2023
Anna Niemelä (toimittanut)
Ihmisiä kadulla
Kiinteistönhoitaja Mika Lehtisellä on pitkä kokemus erityisen tuen nuorten kouluttamisesta (kuvituskuva).

Kiinteistönhoitaja Mika Lehtisellä on pitkä kokemus erityisen tuen nuorten kouluttamisesta. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Starassa työskentelevän Lehtisen työparina on viimeiset 1,5 vuotta ollut erityisammattioppilaitos Liven oppisopimuskoulutuksen kautta Staraan työllistynyt nuori.

- Hän on todella sitoutunut työhönsä ja tärkeä apu minulle.

Lehtisen ohjattavana on noin kymmenen vuoden aikana ollut parikymmentä oppisopimuskoulutettavaa tai harjoittelijaa. Hän on itse kahden erityisen tuen nuoren yksinhuoltajaisä. Kiinnostus nuorten ohjaamiseen syntyi omien kokemusten kautta.

- Kun työparini jäi eläkkeelle, sanoin päälliköille, että voisin ottaa koulutettavia työparikseni. Ensin koulutettavina oli aikuisia, sitten erityisen tuen nuoria Live-opistosta. Heillä oli paljon vaikeuksia saada harjoittelupaikkoja ja minulle nuorten kanssa toimiminen oli tuttua. Työparina heistä on minulle paljon apua.

Paljon kannustavaa palautetta

Lehtisen mukaan yksi tärkeä huomio on ollut, että nuorten voi olla vaikea saada työtehtäviä alkuun, jos niistä kerrotaan suullisesti. Sen sijaan pitää näyttää, kuinka työ tehdään.

- On tärkeä varmistaa, että nuorta kannustetaan ja hän saa rauhassa harjoitella. Kerron, että virheiden tekeminen työelämässä on tavallista ja niiden kautta oppii. Teen myös selväksi, ettei virheitä kannata pelätä eikä niistä tuomita. Onnistumisesta puolestaan annan aina positiivista palautetta. On kauhean tärkeää, että nuori saa positiivista palautetta.

Erityisen tuen nuoret tarvitsevat Lehtisen mukaan ohjausta monissa asioissa ja sama työtehtävä pitää käydä läpi useaan kertaan. Ohjaajan on myös tärkeä pilkkoa työtehtävä pienempiin osiin. Silloin työtehtävä tulee helpommin ymmärrettäväksi nuorelle, jolla on vaikkapa toiminnan ohjauksen tai hahmottamisen pulmia.

- Kouluttajan pitää olla sitoutunut nuoreen eikä turhautua, vaikka asiat veisivät tavallista enemmän aikaa.

Lehtisen mukaan työnantaja saa nuorista erittäin sitoutuneita työntekijöitä.

- Erityisen tuen nuorilla on kova tarve saada itselleen työpaikka. Oma kokemukseni on, että he ovat aina ajoissa töissä.

Lehtinen näkee, että työntekijöiden monipuolisuus on työyhteisölle voimavara.

- Se, että olemme kaikki erilaisia ja saamme olla töissä omana itsenämme antaa porukalle yhteenkuuluvuuden tunnetta. Meidän osastollamme on myös nollatoleranssi rasismille ja kiusaamiselle.

Mika Lehtisen vinkit

  • Erityisen tuen nuoret ovat erittäin sitoutuneita työhön, heille
    työpaikan saaminen on todella tärkeää.
  • Oppisopimuskoulutuksessa koulutuksen sisällön voi muotoilla yhtiön
    tarpeiden mukaan.
  • Erilaisuuden vahvistaminen työpaikalla antaa koko porukalle
    yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lisätietoja

Artikkeli on julkaistu alunperin osana Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen tuottamaa Jokaisen osaaminen näkyviin – Aikuisten oppimisen vaikeudet, kouluttautuminen ja työelämä -julkaisua.

Voit tutustua tästä pdf-muotoiseen julkaisuun