Hyppää sisältöön

Samuil Angelov: Ravintola-ala ja tekemällä oppiminen vetivät aina puoleensa

Kirjoitus
4.10.2023
Anna Niemelä (toimittanut)
Kokki liekittää ruokaa paistinpannulla
Sommelier Samuil Angelovia kannustaa ilon tuottaminen ihmisille ja odotusten ylittäminen (kuvituskuva).

Ravintola-ala veti minua puoleensa jo nuorena. Peruskoulun jälkeen lähdinkin opiskelemaan kokiksi. Olin tuumasta toimeen -tyyppi eikä lukion penkillä istuminen kiinnostanut. En missään vaiheessa oikeastaan edes miettinyt muuta vaihtoehtoa kuin ravintola-ala. Siinä viehättää mahdollisuus olla tekemisissä ihmisten kanssa ja se, että työn pystyy oppimaan tekemällä.

Nuorena ravintolakouluun mennessäni minulla ei ollut opiskeluille suurempia odotuksia. Kenellä 16-vuotiaalla on? 

Ajattelin, että riittää, kunhan saan oppia alan perusasiat. Peruskoulun jälkeen minulla ei ollut kovin hyvää kuvaa itsestäni oppijana. Todistus oli alle keskitason ja olin ollut ylivilkas tyyppi.

Odotusten ylittäminen kannustaa kehittämään osaamista

Ravintolakoulun jälkeen halu oppia lisää vei minut viinimestarikouluun. Siellä luettavaa ja opiskeltavaa oli jo enemmän. Lukeminen vaati aikaa ja työtä, mutta ymmärsin kokonaisuuden ja olin motivoitunut. Nyt aikuisena kouluajan haasteet ovat saaneet nimen. Minulla on diagnosoitu adhd sekä lukivaikeus. Koen, että adhd on itselleni vahvuus.

Yksi adhd-piirre on hyperfokusointi, jossa keskittyy tekemään intensiivisesti niitä asioita, joista on kiinnostunut. Adhd:seen liitetään myös nopeus ja hyvä tilannetaju.

Olen työskennellyt yrittäjänä 13 vuotta  ja ravintola-alalla yli 27 vuotta. Työssäni lukivaikeus ei juuri näy. Tylsät kirjalliset työt teen, koska ne on pakko tehdä ja tarpeen mukaan tarkistutan niitä muilla.

Työnantajana ajattelen, etteivät oppimisvaikeudet tai adhd ole asia, josta työpaikalla tarvitsisi keskustella. Ravintoloissa on töissä monenlaisia ihmisiä, joista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Työtehtäviä voi suunnitella niiden mukaan.

Palveluala on elämäntyyli. Joko haluat palvella tai et halua. Ilon tuottaminen ihmisille ja odotusten ylittäminen kannustavat kehittämään omaa osaamista jatkuvasti.

Samuli Angelovin vinkit

  • Tärkeintä olisi ymmärtää, mitä haluat tehdä, mitä osaat, ja missä olet hyvä. Se ei ole välttämättä kovin helppoa.
  • Älä missään nimessä hae opiskelemaan alaa, joka ei kiinnosta sinua.

Lisätiedot

Artikkeli on julkaistu alunperin osana Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen tuottamaa Jokaisen osaaminen näkyviin – Aikuisten oppimisen vaikeudet, kouluttautuminen ja työelämä -julkaisua.

Voit tutustua tästä pdf-muotoiseen julkaisuun