1. Understödets bakgrund och mål
Mål
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning utlyser statsunderstöd för utbildning inom överutbudsyrken och branscher som genomgår omstrukturering. Målet för utbildningen som genomförs med hjälp av understödet bör vara ett eller flera av de följande:
- att försäkra tillgången till kunnig arbetskraft inom branscher och arbetsuppgifter som genomgår negativ eller positiv omstrukturering
- att förbättra konkurrenskraften på arbetsmarknaden inom nuvarande arbetsuppgifter, att fortbilda personer i överutbudsyrken för nya uppgifter och att stöda karriärvägar inom branschen
- att leda personer som är sysselsatta i eller utbildade till överutbudsyrken mot nya arbetsuppgifter i sådana underutbudsyrken och på sådana branscher som lider av brist på kunnig arbetskraft och på vilka sysselsättningen ökar
- att stöda sådana personers karriärvägar som övergår från överutbudsyrken till underutbudsyrken.
Syftet är att möjliggöra pilotprojekt inom sådana utbildningsprogram, som i fortsättningen kunde i föregripande och mer effektiv mån användas för att besvara omstrukturering av arbetsmarknaden och snabbt förändrande krav på färdigheter. Dessutom kan utbildningarna fungera som pilotprojekt i hur man kan nå sysselsatta personer vars utbildning bygger endast på grundskolestadiet eller allmänutbildande utbildning, samt i hur man förstärker studievägen till högskolenivå för dem som avlagt examen på andra stadiet.
Servicecentret uppmuntrar aktörer att ansöka om understöd tillsammans med andra behöriga organisationer. För att besvara utmaningarna inom omstrukturerade branscher och i överutbudsyrken behövs samarbete särskilt mellan olika utbildningsstadier och -områden.
Servicecentret förutsätter att utbildningen som förverkligas med understödet planeras och genomförs i samarbete med arbetslivet och att dess innehåll besvarar arbetslivets nuvarande och framtida behov.
Målgrupp
Utbildningar som förverkligas med understödet bör ämnas för personer som arbetar i uppgifter som kräver en låg utbildningsnivå, personer vars högsta nivå av utbildning bygger på grundskolestadiet, allmänbildande utbildning eller en föråldrad yrkesinriktad examen, och personer med annars svag ställning på arbetsmarknaden. Utbildningar kan ämnas till exempel till personer med invandrarbakgrund vars integrationstid har gått ut, ensam- eller lättföretagare eller äldre personer.
Målgruppen för utbildningenbör vara sysselsattapersonerochpersonerutanförarbetskraften. Utbildningenskakunnautförasvidsidan av arbetet. Studentrekryteringskariktasmothuvudmålgrupperna.
Arbetslösa har dock inget hinder för att delta i utbildningen, men de kaninte vara huvudmålgruppen.
Bakgrund och typiska branscher samt uppgiftshelheter och övriga samlade kompetenser
Till exempel följande branscher, yrken och uppgifter utmanas av omstruktureringar:
- Textil-, kläd- och modebranschen
- Städ- och fastighetstjänstbranschen
- Biblioteksbranschen, uppgifter inom biblioteksarbete
- Uppgifter inom finansförvaltning, för allmänna sekreterare och kontorsanställda på alla branscher
- Grafiska industrin och uppgifter särskilt inom reklam- och marknadsföringsbranschen
- Specialist- och tjänstemansuppgifter inom kemiskt processarbete
Utbildning inom andra verksamhetsområden och med andra yrkes- och uppgiftsinnehåll kan föreslås i ansökan om understöd ifall de motsvarar understödets mål.
Textil-, kläd- och modebranschens behov av arbetskraft och färdigheter präglas av omvälvning. Största behovet av arbetskraft angår experter inom produktion och industri, industriella och reparationssömmerskor, experter inom utvecklande av, och planerare av startande av processer med anknytning till den cirkulära ekonomins funktioner. Dessutom behövs nya färdigheter inom fiberinnovationer och hållbar utveckling, examensinriktad fortbildning inom andra branscher som kräver färdigheter i skapande arbete och inom undervisning av nytt yrkesinriktat innehåll. Vi uppskattar ansökningar som går ut på samarbete mellan anordnare av yrkesinriktad utbildning och yrkeshögskolor.
Städ- och fastighetstjänstbranschen lider av kraftig minskning av arbetskraft och behovet av ny och kunnig arbetskraft ökar. En betydande del av dem som redan är sysselsatta inom branschen är i behov av fortbildning på grund av delvis bristfällig eller helt och hållet saknande eller föråldrad utbildning. För att klara av studierna och arbetslivet behövs dessutom stöd för språkkunskaper. Samtidigt som krav på kunskaper och utbildningsstrukturen undergår förändringar är det viktigt att komma upp med karriärvägar som leder till mer krävande uppgifter och att skaffa teknisk kompetens genom att avlägga examensinnehåll inom verksamhetsområdet.
Biblioteksarbete och relaterade uppgifter håller på att förändras. Förändrade krav på färdigheter innehåller kunnande inom användning av digitala verktyg, evenemangsproduktion, pedagogik och färdigheter i handledning av olika slags klientgrupper, samt kunnande inom upphovsrätt och företagsekonomi.
Allmänna sekreterare och kontorsanställda är statistiskt sett högst på listan av överutbudsyrken. Den digitala omvälvningen förändrar både uppgifternas innehåll och funktionalitet. På vissa områden i uppgifter inom finansförvaltning (bland annat löneräknare och bokförare) förekommer det brist på kontorsanställda. Omvälvningen gäller övergången från allmänna kontorsanställda till konsultliknande uppgifter som stöder ledningen i ledning genom information och i beslutsfattande. Det uppstår ett behov av bland annat kunnande inom intern och extern räkning, samt kunskaper inom data-analys, marknadsanalys, beräkning och beskattning.
Av de statistiskt definierade överutbudsyrken är kompetensområdena för grafiska designers och experter inom reklam- och marknadsföring till stor del sammanhängande. Kunskaper bör stärkas till exempel inom marknadsanalys, kunnande inom programmering av innehållshanteringssystem, kunnande inom hantering av och handledning i digitala funktioner, kunnande inom immaterialrättigheter samt i projektstyrning och -ledning.
Enligt arbetsmarknadens beräknade uppgifter och information är arbetsuppgifter inom produktion av kemiska produkter samt sakkunniguppdrag inom kemiska processer kraftigt växande uppgiftshelheter i relation till det relativa antalet anställda inom branschen. Brist på experter förekommer särskilt i branschens uppgifter inom arbetsledning. Kompetensområden som krävs på branschen är bland annat kunnande i utnyttjande av digitala lösningar och kunnande inom hantering av automatisering. Kompetens i miljöfrågor betonas i hållbara lösningar som omfattar konsumenternas val i enlighet med hållbar utveckling och makrolösningar inom produktion.
Om användning av understödet
Statsunderstödet kan användas för genomförande av stödåtgärder inom studerandeantagning och under studierna. Vid verkställandet av dessa stödåtgärder, som kan förverkligas som en köpt tjänst från privata aktörer eller från den icke vinstdrivande sektorn, kan man även dra nytta av samarbetet inom samprojekt med andra utbildningsanordnare.
I ansökan om statsunderstödet bör man så noggrant som möjligt beskriva verkställandet av uppsökande verksamhet och genomförandet av stödåtgärder. Eftersom det är utmanande att nå målgrupperna och målsättningen för antalet studerande uppskattar vi i ansökningarna en betydande satsning på studerandeantagning och stödåtgärder under studerandet, samt innovativa former av utbildning.
Ansökningarna kommer att bedömas utgående från deras arbetslivsinriktning samt den i ansökan påvisade förberedningen tillsammans med arbetslivet. Vi uppskattar i synnerhet läroavtalsutbildningar eller andra former av arbetslivsorienterat verkställande av utbildning.
2. Vad understödet är avsett för
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning kan bevilja statsunderstöd bland annat för:
- utbildningshelheter inom yrkesinriktade examen
- utbildning anordnat av fritt bildningsarbete
- utbildningsinnehåll inom examensinriktade högskoleexamen, yrkesinriktad lärarutbildning eller specialiseringsstudier vid högskolor
- yrkeshögskolornas utbildning för invandrare
- anordnande av undervisning i samiska språk och kultur
- stödande verksamhet som främjar studier och deltagande i utbildning
- utveckling av branschens verksamhet inom ramen för utbildningstjänsten som förverkligas med understödet
- experimentering och pilotförsök bland annat med nya metoder eller samprojekt som överskrider utbildningsnivåer; dock inte inom sådan yrkesinriktad utbildning eller högskolning som inte ingår i redan existerande examensinnehåll.
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning beviljar understöd huvudsakligen för verkställande av utbildning eller kunskapsbaserade tjänster, inte endast för utvecklande av utbildning. Den som ansöker om finansiering endast för utvecklande av verksamhet bör ta reda på möjligheter att ansöka om finansiering hos Europeiska socialfonden (ESR) via den lokala NTM-centralen.
Servicecentret beviljar inte understöd för avläggande av hela examina, arbetskraftsutbildning, personalutbildning, utbildning som svarar på behoven av ett specifikt företag eller sådan yrkesinriktad utbildning som läroanstalten kan i praktiken ordna inom ramen för målinriktade statsandelsprestationer.
Rättsgrund
3. Vem kan söka?
Detta statsunderstöd kan ansökas av anordnare av yrkesinriktad utbildning, läroanstalter inom det fria bildningsarbetet samt högskolor, eller samprojekt som förverkligas i samarbete mellan ovannämnda aktörer.
Varje ansökare om statsunderstöd är förpliktad att innan inskickande av ansökan bekanta sig med detta ansökningsmeddelande, de allmänna anvisningarna för sökande av statsunderstöd (oph.fi, pdf) samt servicecentrets anvisningar (jotpa.fi).
I ansökningar gällande samprojekt bör en huvudansvarig anordnare av utbildning nämnas (se Allmänna anvisningar, kapitel 1.8 Samprojekt) (pdf).
Utbildningsmodeller, resultat av och lärdom från projekt som beviljas understöd är offentlig information och bör vara tillgängliga för olika anordnare av utbildning efter genomförande av projektet. Syftet med projekt som understöds är att nå resultat eller alster, som kan vidare konsolideras, etableras och spridas i större omfattning. Vi uppmuntrar även till att offentligt dokumentera projektet under projektperioden. Understödets mottagare och materialets producenter skall sinsemellan komma överens om upphovsrätten som gäller utnyttjande av materialet i vetenskaplig, offentlig eller kommersiell verksamhet så att materialet kan offentligt utnyttjas.
4. Studeranderapportering och -antagning
Anordnare av yrkesutbildning och högskolor är enligt lagen om nationella studie- och examensregister (884/2017) skyldiga att föra in uppgifter gällande utbildning i Koski- och Virta-informationsresurserna. Regeringen förbereder ett lagförslag om motsvarande plikt för andra mottagare av finansiering beviljat av Servicecentret.
Servicecentret anvisar och meddelar mottagare av finansiering antingen skilt, eller i samband med ansökan och beslut om statsunderstödet om hur man för in uppgifter i det nya registret och Koski-informationsresursen. Servicecentret förutsätter att mottagaren av finansiering för in uppgifterna för året 2022 i registret i efterväg så, att de har sparats och förts in i registret senast den 30 april 2023. Mottagare av understöd bör även föra in utbildningsbeskrivningarna i utbildningsutbudet på Studieinfo-tjänsten enligt Servicecentrets anvisningar.
Mottagare av understöd bör rapportera uppgifter om studerandena som antagits till utbildningen. De uppgifter som servicecentret skilt meddelat om skall rapporteras via studeranderapporteringsblanketten som kan hittas på servicecentrets webbsida.
5.Finansiering och finansieringsperiod
Användningstiden för understödet börjar från och med datumet på understödsbeslutet och avslutas senast den 28 februari 2025. Användningstiden specificeras i understödsbeslutet.
Projekt som beviljas statsunderstöd behöver inte täckas av en självfinansieringsandel. Understödet kan täcka högst den del av den understödda verksamhetens eller projektets faktiska helhetskostnader som specificerats i understödsbeslutet. Godtagbara kostnader specificeras i understödsbeslutet och dess bilaga. Understödets eventuella användning för att erbjuda uppsökande och stödande verksamhet under studerande som köpta tjänster har inte begränsats, utan det ansökta beloppet avvägs av ansökaren själv.
Understöd utlyses till ett belopp av 10 miljoner euro. Understödet kan beviljas och spridas ut under en period av flera år.
Mottagaren av statsunderstöd är skyldig att utan dröjsmål på eget initiativ betala tillbaka ett understöd eller en del av ett understöd om understödet inte har använts på det sätt som förutsätts i understödsbeslutet. Ifall antalet studerande som tagit emot studieplats betydligt avviker från det som avsetts (under 75 %), bör understöd återbetalas. Dessutom ska minst 10 % av de som fått en studieplats tillhöra en eller flera av följande grupper:
- Deltagaren har endast grundläggande eller allmän utbildning.
- Deltagaren har ingen yrkesmässigt differentierad examen som förbereder hen för nuvarande eller nya uppgifter.
- Deltagaren har en föråldrad examen (minst 20 år efter avläggande) som ger branschspecifik kompetens.
Om antalet personer som fått studieplats avviker väsentligt från målet eller om minst 10 % av de som fått studieplats inte representerar de grupper som beskrivs ovan, bör understöd återbetalas enligt beräknad enhetskostnad (den beviljade summan för understöd dividerat med antalet studerande som angivits i ansökan) multiplicerat med det oförverkligade antalet studerande, samt eventuell dröjsmålsränta.
Understöd beviljas som diskretionär finansiering. Understödet bör användas till det syfte som stödet beviljats. Det verksamhet som finansieras får inte inverka på möjligheter för företagsekonomiskt genomförbara tjänster eller riktas på verksamhet som kan anordnas inom ramen för yrkesläroanstaltenliga beslut över prestationer för målinriktade studieår.
6. Ansökan och anvisningar
Ansökan om understöd görs på en digital ansökningsblankett. Länken till ansökningsblanketten kan hittas i övre kanten av sidan. Ansökningstiden går ut den 14 november 2022 kl. 16.15.
Ansökande ska ta del av och följa de allmänna anvisningarna för sökande och användare av statsunderstöd (oph.fi) om inte Servicecentret skilt anvisar om annat.
Letar du efter en samarbetspartner för ansökan om understöd? Servicecentret ordnar ett möte, där parter intresserade av ansökan kan nätverka sinsemellan och komma på nya sätt att förverkliga utbildning mellan olika utbildningsnivåer och aktörer. Mötet ordnas den 14 oktober 2022 kl. 12.00-13.00. Statsunderstödets bakgrund, teman och mål gås kort igenom under mötet. Anmäl dig till mötet senast den 13 oktober 2022 kl. 12.00 (anmälan via Webropol, på finska). Mötet bandas inte in. Mötet ordnas på finska.
Ytterligare information och rådgivning i första hand på adressen rahoitus@jotpa.fi.
Ansvarig för förberedande av understödet: specialsakkunnig Mikko Mähönen
7. Bedömning av ansökan
Understöden är diskretionära. Ansökningarna bedöms och jämförs sinsemellan utifrån en helhetsbedömning som tar i beaktande följande kriterier:
- Verksamhetsplanen motsvarar understödets syfte och mål.
- Tidtabellen för förverkligandet av projektet är realistisk.
- Målgruppen motsvarar ansökningsmeddelandet och servicecentrets uppgifter, och planen på hur man når en utmanande målgrupp och erbjuder stöd under studierna är övertygande.
- Verksamhetsplanen och innehållet är arbetslivsorienterade och har konstruerats i samarbete med arbetslivet.
- Verksamhetsplanen är helhetsekonomisk.
- Verksamhetsplanen har tagit i beaktande övrigt utbildningsutbud, bland annat arbetskraftsutbildning.
Vid intern validering bedöms varje delområde på en fyrgradig bedömningsskala: uppfylls inte – uppfylls – uppfylls väl – uppfylls utmärkt. Delområdena har inte viktats. I princip beviljas understöd inte, om något av delområdena inte uppfylls.
8. Finansieringsbeslut
Besluten om finansiering fattas under november 2022 eller senast när alla ansökningar har behandlats.
Besluten skickas från det elektroniska statsunderstödssystemet till aktören som anges i ansökan samt till den ansökande organisationens officiella e-postadress. Efter att besluten har tagits publiceras en lista på beviljade understöd även på denna ansökningssida.
9. Ansökningsblankett
Öppna statsunderstödssystemets ansökningsblankett här. Ansökningstiden går ut den 14 november 2022 kl. 16.15.
10. Beviljare av understödet: Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning är en ny aktör inom utbildning och kunnande. Servicecentrets syfte och verksamhet är att befrämja utveckling av färdigheter hos befolkning i arbetsför ålder samt tillgång till kunnig arbetskraft. Servicecentret finansierar utbildnings- och kunskapsbaserade tjänster huvudsakligen för sysselsatta personer. Genom sin verksamhet strävar Servicecentret efter att förstärka allas kunskaper och kunnande, i synnerhet hos dem som enligt undersökningar i mindre mån deltar i vuxenutbildning och kontinuerligt lärande.
Servicecentret finansierar utbildningshelheter i enlighet med områdenas, branschernas och medborgarnas behov. Servicecentret finansierar inte utbildning för enstaka, i förväg utvalda personer eller företag.
Servicecentret riktar finansiering till projekt av olika slag och storlekar, som kombinerar olika slags undervisningsmetoder, innovation och olika aktörers samarbete. I samband med projekt som finansieras bör uppmärksamhet fästas särskilt vid hur man anskaffar studerande och uppsökande verksamhet. Understöd kan i viss mån användas till exempel till anskaffning av utrustning, producering av undervisningsmaterial och fortbildning för ordinarie undervisningspersonal.
Allmänna mål för utbildnings- och kunskapsbaserade tjänster som understöds är huvudsakligen att:
- försäkra tillgången till kunnig arbetskraft
- höja kompetensnivån och sysselsättningsgraden
- förebygga arbetslöshet bland annat inom omstrukturerade branscher
- proaktivt besvara förändringar i färdigheter som behövs i arbetslivet
- öka jämlikheten i deltagande samt förstärka deltagande av de i kontinuerligt lärande underrepresenterade grupperna
- öka hållbar tillväxt och produktivitet, innovation, konkurrenskraft och välståndets nivå i samhället
- utveckla stödande av inlärning av nytt på arbetsplatserna samt
- förbättra nuvarande utbildnings- och kunskapsbaserade tjänstesystem.