1. Beviljare av understödet: Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (senare Servicecentret) är en ny aktör inom utbildning och kunnande. Servicecentrets syfte och verksamhet är att befrämja utveckling av färdigheter hos befolkning i arbetsför ålder samt tillgång till kunnig arbetskraft. Servicecentret finansierar utbildnings- och kunskapsbaserade tjänster huvudsakligen för sysselsatta personer. Genom sin verksamhet strävar Servicecentret efter att förstärka allas kunskaper och kunnande, i synnerhet hos dem som enligt undersökningar i mindre mån deltar i vuxenutbildning och kontinuerligt lärande.
Servicecentret riktar finansiering till projekt av olika slag och storlekar, som kombinerar olika slags undervisningsmetoder, innovation och olika aktörers samarbete. I samband med projekt som finansieras bör uppmärksamhet fästas särskilt vid hur man anskaffar studerande och uppsökande verksamhet. Understöd kan i viss mån användas till exempel till anskaffning av utrustning, producering av undervisningsmaterial och fortbildning för ordinarie undervisningspersonal.
Allmänna mål för utbildnings- och kunskapsbaserade tjänster som understöds är huvudsakligen att:
- försäkra tillgången till kunnig arbetskraft
- höja kompetensnivån och sysselsättningsgraden
- förebygga arbetslöshet bland annat inom omstrukturerade branscher
- proaktivt besvara förändringar i färdigheter som behövs i arbetslivet
- öka jämlikheten i deltagande samt förstärka deltagande av de i kontinuerligt lärande underrepresenterade grupperna
- öka hållbar tillväxt och produktivitet, innovation, konkurrenskraft och välståndets nivå i samhället
- utveckla stödande av inlärning av nytt på arbetsplatserna samt
- förbättra nuvarande utbildnings- och kunskapsbaserade tjänstesystem.
2. Understödets bakgrund och mål
Mål
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning utlyser statsunderstöd för utbildning av omsorgsassistenter. Syftet med statsunderstödet är att höja antalet av för personaldimensioneringen behöriga omsorgsassistenter på arbetsmarknaden. Med statsunderstödet kan man
- anordna undervisning i de delar av grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen som ingår i utbildning av omsorgsassistenter,
- genom bland annat sökande verksamhet stöda anskaffande av studerande för utbildning av omsorgsassistenter som förverkligas med hjälp av statsunderstödet eller för annan utbildning av omsorgsassistenter samt
- stöda läroanstalternas stödande verksamhet under den utbildning av omsorgsassistenter som verkställs med hjälp av statsunderstödet och under andra omsorgsassistentstudier för säkerställande av att studierna slutförs och att omsorgsassistenterna placeras i arbetslivet.
Syftet med understödet är att utbilda sammanlagt 500 nya omsorgsassistenter under åren 2022–2023. Vi strävar efter att utbilda 100 nya omsorgsassistentstuderanden under år 2022 och 400 i början av år 2023. I besluten om understöd kommer de ansökare av understöd att prioriteras som har möjlighet att starta åtminstone en del av utbildningarna redan år 2022. Ifall den huvudsakliga ansökarens antal målinriktade studerandeår ännu inte har fyllts, kan man med statsunderstödet stöda stödande verksamhet under studerandeantagning och studerande inom den med statsandelsfinansiering finansierade omsorgsassistentutbildningen.
Vid behov kommer Servicecentret att utlysa en kompletterande ansökan om detta statsunderstöd i början av år 2023 och upprepa ansökningsrundan under åren 2023 och 2024.
Statsunderstödet kan användas för genomförande av stödåtgärder inom studerandeantagning och under studierna. Vid verkställandet av dessa stödåtgärder, som kan förverkligas som en köpt tjänst från privata aktörer eller från den icke vinstdrivande sektorn, kan man även dra nytta av samarbetet inom samprojekt med andra utbildningsanordnare vid yrkesinriktade läroanstalter, läroanstalter inom det fria bildningsarbetet eller högskolor. I ansökan om statsunderstödet bör man så noggrant som möjligt beskriva verkställandet av uppsökande verksamhet och genomförandet av stödåtgärder.
Ansökningarna kommer att bedömas utgående från deras utgångspunkt i arbetslivet samt den i ansökan påvisade förberedningen tillsammans med arbetslivet. Vi uppskattar i synnerhet läroavtalsutbildningar eller andra former av utbildning med en utgångspunkt i arbetslivet.
De huvudsakliga målgrupperna för projekten är personer i arbetslivet och utanför arbetskraften. Till potentiella målgrupper tillhör även till exempel flyktingar från Ukraina, arbetare utan särskilda yrkesbeskrivningar, arbetstagare med kortvarande eller osäker anställning, samt personer utanför arbetskraften som återvänder till arbetslivet. Den huvudsakliga målgruppen för tjänsten som genomförs inom ramen för dessa projekt kan inte vara arbetslösa arbetssökande.
Eftersom det är utmanande att nå målgrupperna och målsättningen för antalet studerande uppskattar vi i ansökningarna en betydande satsning på studerandeantagning, stödåtgärder under studerandet, så som stöd med språket, och till exempel samarbete för att ordna barnavård under studerandet. Servicecentret fastställer inte en maximigräns för den andel som kan användas av detta statsunderstöd till ovannämnda åtgärder vid sidan om avläggandet av själva examensdelarna till exempel i form av köpta tjänster.
Bakgrund
Ett av de centrala teman som kommit fram under diskussionerna angående förberedningen av statsbudgeten för år 2023 är den svaga tillgången till personal inom social- och hälsovården. Ett föreslag på en snabb åtgärd för att förbättra tillgången till personal och särskilt för att besvara kraven som uppstår av personaldimensioneringen av vårdare har varit att utöka antalet av studerande som tas in för utbildning av omsorgsassistenter.
Regeringen har den 1 september 2022 meddelat att ökade satsningar på utbildningen av omsorgsassistenter föreslås i statsbudgetpropositionen för år 2023. För den utbildning av omsorgsassistenter som finansieras av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Jotpa) föreslås ett tillägg på cirka 10,8 miljoner euro. Dessutom ska man se över anslagsbehoven för utbildningen av omsorgsassistenter som en del av beredningen av höstens tilläggsbudgetproposition. Avsikten med anslaget är att utbilda sammanlagt 1 500 nya omsorgsassistenter 2023–2025.
För att bemöta kraven som uppstår av personaldimensioneringen av vårdare (minst 0,7 vårdare per klient från och med den 1 april 2023) har social- och hälsoministeriet beräknat att en tillsats av cirka 3 400 personers arbetsinsats behövs inom heldygnsomsorg för äldre.
Ändringen av äldreomsorgslagen möjliggjorde inräknandet av omsorgsassistenternas arbetsinsats i personaldimensioneringen i heldygnsomsorg från och med den 1 oktober 2020. Utgående från lagförändringen har social- och hälsovårdsministeriet gett ut ett meddelande den 6 oktober 2020 med rekommenderade definitioner av omsorgsassistenternas arbetsuppgifter, kunskaper som behövs i arbetet samt bredd och innehåll av utbildning som besvarar kunskapskraven.
Som omsorgsassistent kan man arbeta i direkt klientarbete inom äldreomsorgen efter att man har avlagt följande delar av grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen:
- Att främja utveckling och delaktighet (25 kp)
- Att främja äldres delaktighet (35 kp)
3. Vad understödet är avsett för
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning beviljar statsunderstöd bland annat för:
- anordnande av examensdelar som tillhör utbildningen av omsorgsassistenter,
- studerandeantagning till utbildning som anordnas med hjälp av understödet eller till annan utbildning av omsorgsassistenter (studerandeantagningen kan anordnas självständigt eller som köpt tjänst)
- stödande verksamhet under den utbildning av omsorgsassistenter som anordnas med hjälp av statsunderstödet och under andra omsorgsassistentstudier för säkerställande av att studierna slutförs och att omsorgsassistenterna placeras i arbetslivet (stödåtgärderna kan anordnas självständigt eller som köpt tjänst).
Rättsgrund
4. Vem kan söka?
Detta statsunderstöd kan ansökas av anordnare av yrkesinriktad utbildning som har tillstånd att ordna grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen.
Anordnare av yrkesutbildning och högskolor är enligt lagen om nationella studie- och examensregister (884/2017) skyldiga att föra in uppgifter gällande utbildning i Koski- och Virta-informationsresurserna. Regeringen förbereder ett lagförslag om motsvarande plikt för andra mottagare av finansiering beviljar av Servicecentret.
Servicecentret anvisar och meddelar mottagare av finansiering antingen skilt, eller i samband med ansökan och beslut om statsunderstödet om hur man för in uppgifter i det nya registret och Koski-informationsresursen. Servicecentret förutsätter mottagaren av finansiering att föra in uppgifterna för året 2022 i registret i efterväg så, att de har sparats förts in i registret senast den 30 april 2023. Mottagare av understöd bör även föra in utbildningsbeskrivningarna i utbildningsutbudet på Studieinfo-tjänsten enligt Servicecentrets anvisningar.
I ansökningar gällande samprojekt bör en huvudansvarig anordnare av utbildning nämnas (se Allmänna anvisningar, kapitel 1.8 Samprojekt) (pdf).
Utbildningsmodeller, resultat av och lärdom från projekt som beviljas understöd är offentlig information och bör vara tillgängliga för olika anordnare av utbildning efter genomförande av projektet. Syftet med projekt som understöds är att nå resultat eller alster, som kan vidare konsolideras, etableras och spridas i större omfattning. Vi uppmuntrar även till att offentligt dokumentera projektet under projektperioden.
5.Finansiering och finansieringsperiod
Användningstiden för understödet börjar från och med datumet på understödsbeslutet och avslutas den 31 mars 2024. Användningstiden specificeras i understödsbeslutet.
Projekt som beviljas statsunderstöd behöver inte täckas av en självfinansieringsandel. Understödet kan täcka högst den del av den understödda verksamhetens eller projektets faktiska helhetskostnader som specificerats i understödsbeslutet. Godtagbara kostnader specificeras i understödsbeslutet och dess bilaga. Understödets eventuella användning för att erbjuda uppsökande och stödande verksamhet under studerande som köpta tjänster har inte begränsats, utan det ansökta beloppet avvägs av ansökaren själv.
Understöd utlyses till ett belopp av 5,4 miljoner euro. Understödet kan beviljas och spridas ut under en period av flera år.
Mottagaren av statsunderstöd är skyldig att utan dröjsmål på eget initiativ betala tillbaka ett understöd eller en del av ett understöd om understödet inte har använts på det sätt som förutsätts i understödsbeslutet. Ifall antalet studerande som tagit emot studieplats betydligt avviker från det som avsetts (under 75 %), bör understöd återbetalas. Understöd bör återbetalas även om under 50 % av dem som mottagit studieplats slutför omsorgsassistentutbildningen. I dessa fall bör understöd återbetalas enligt beräknad enhetskostnad (beviljad summa av understöd dividerat med antalet studerande som angivits i ansökan) multiplicerat med det oförverkligade antalet studerande och eventuell dröjsmålsränta.
Understöd beviljas som diskretionär finansiering. Understödet bör användas till det syfte som stödet beviljats. Det verksamhet som finansieras får inte inverka på möjligheter för företagsekonomiskt genomförbara tjänster eller riktas på verksamhet som kan anordnas inom ramen för yrkesläroanstaltenliga beslut över prestationer för målinriktade studieår.
6. Ansökan och anvisningar
Ansökan om understöd görs på en digital ansökningsblankett. Länken till ansökningsblanketten kan hittas i övre kanten av sidan. Ansökningstiden går ut den 6 oktober 2022 kl. 16.15.
Ansökande ska ta del av och följa de allmänna anvisningarna för sökande och användare av statsunderstöd om inte Servicecentret skilt anvisar om annat.
Ytterligare information och rådgivning i första hand på adressen rahoitus@jotpa.fi.
Ansvarig för förberedande av understödet: specialsakkunnig Mikko Mähönen, tel. +358 295 331 343
7. Bedömning av ansökan
Understöden är diskretionära. Ansökningarna bedöms och jämförs sinsemellan utifrån en helhetsbedömning som tar i beaktande följande kriterier:
- Projektet motsvarar understödets syfte och mål.
- Tidtabellen av förverkligandet av projektet är realistisk och projektet kan startas inom kort.
- I projektet ingår en övertygande plan på hur man når en utmanande målgrupp och erbjuder stöd under studierna.
- Projektets utgångspunkt är i arbetslivet och projektet har konstruerats i samarbete med arbetslivet.
- Verksamhetsplanen för projektet är helhetsekonomisk.
8. Finansieringsbeslut
Besluten om finansiering fattas under oktober 2022 eller senast när alla ansökningar har behandlats.
Besluten skickas från det elektroniska statsunderstödssystemet till aktören som anges i ansökan samt till den ansökande organisationens officiella e-postadress. Efter att besluten har tagits publiceras en lista på beviljade understöd även på denna ansökningssida.
9. Ansökningsblankett
Öppna statsunderstödssystemets ansökningsblankett här. Ansökningstiden går ut den 6 oktober 2022 kl. 16.15.